Många gånger är det första boendet ett lite billigare sådant. Det brukar innebära att lägenheten eller huset behöver lite kärlek i form av renovering och nya ytskikt. Om det börjat eka i sparbössan kan du fortfarande få ett fräscht och inbjudande hem genom att vara lite smartare i din renovering. 

Gör det själv

En av de dyrare posterna när man renovera är arbetskostanden. Att förnya ytskikt är inte svårt, det tar bara tid. Det tar längre tid för en amatör men du sparar tusentals kronor genom att tapetsera och lägga golv själv istället för att anlita någon. Passa på att se videos och läsa på hur man murar, putsar och kaklar. Det är inte så svårt som man tror, det gäller bara att öva. 

Shoppa uteftera reorna

Håll koll på reorna och fyngda ditt material till rabatterat pris. Hos butiker online hittar du nästan alltid sänkta priser och några gånger under året sker det större reor. Ha tålamod med renoveringen och var inte rätt att vänta några månder med att färdigställa ett rum. Du kan fynda på sommarreorna, under black friday och sedan på mellandagsrean. 

Lek med materialen

Vill du ha träpanel men har inte råd? Om du är okej med brädor som kanske rör sig lite mer, kan du köpa billig ytterpanel som du slipar och målar istället för den redan fina och färdigkappade innerpanelen. 

Varför inte skapa en marockansk eller grekisk känsla i hemmet genom att kakla väggar i andra rum än kök och badrum. Skapa en fondvägg med kakel eller billigt klinker i vardagsrummet eller hallen. 

Några grunder när du renoverar billigt

Det finns vissa knep som nästan alltid fungerar när du vill komma undan billigare: 

  • Det är okej att förhandla pris hos byggvaruhus om du köper större mängderFärg är billigare än tapet
  • Att renovera väggar är ofta billigare än att gipsa – det tar dock längre tid
  • Laminatgolv håller bra kvalité idag och är mycket billigare än parkett och klinker
  • Glöm inte att räkna in skruv och spik när du budgeterar större projekt – då får du en mer verklig slutkostnad
  • Håll utkik på köp- och säljsidor efter överblivet material – många gånger skänker personer bort överblivet kakel, golv och isolering för att bli av med det