Är du på jakt efter ditt första hus? När du är redo att stadga dig börjar du säkert flukta efter ett eget hem med trädgård och flera rum att inreda. Men husmarknaden är svår och det är mycket som du behöver veta på förhand innan du tar beslut om att buda eller inte. 

Dränering

Fråga alltid om huset är dränerat och i så fall när. En standarddränering har en livslängd på cirka 35 år men det är så klart inte nödvändigt att byta ut ett fungerande system bara för att den tänkta livslängden är föbi. Den kan mycket väl hålla i tio år till. Och när det är dags för dränering finns det lättare system att använda som inte kräver någon grävning. 

Detaljplanen

Det här är nog något som majoriteten av husköpare missar. Innan du budar på huset ska du kolla upp detaljplanen för området. Fundera på om ni vill göra några ändringar just nu eller om behovet kan förändras i framtiden. Ni kommer kanske vilja bygga garage eller växthus? Det kan finnas restriktioner i detaljplanen eller så står huset på prickad mark vilket innebär att den inte får bebyggas mer än som det ser ut i dagsläget. Attefallshus och friggebodar brukar dock vara tillåtna på prickad mark, men rådgör alltd med kommunen om du har funderingar på detaljplanen i ditt potentiella nya område. 

Besiktning

Ett hus ska alltid besiktas av köpare. En del mäklare rekommenderar att man ”köper in sig” på säljarens besiktning men om det uppstår tvister eller dolda fel kan det vara svårt att förlita sig på någon annans besiktning. Bättre att betala kostanden för en egen och göra nogrannare undersökningar om besiktningsmannen tycker det vore lämpligt. Då har du bästa skyddet mot eventuella fel och brister som uppdagas inom 10 år.