Ett äldre men funktionellt kök behöver inte kastas ut på inflyttningsdagen. Lev ett tag i köket, spara pengar för en större renovering och känn in vilka funktioner och vilken design du vill ha. För att trivas lite mer kan du göra en snabbrenovering som brukar fungera lika bra för hyresrätter såsom villor. 

Nytt kakel

Du kan sätta nytt kakel ovanpå det gamla, det är inte svårare än att kakla från gunden. Prata med hyresvärden om det är okej, annars kan du behöva riva ned den gamla först. Du kan få ett mycket modernare och fräschare intryck med nytt kakel på väggarna. Att kakla själv är inte så svårt som man tror såvida du är noggrann. Tänk på att stora plattor och väldigt små är svårare att sätta än mellanstorlek. Ett mellanstort kakel är runt 10-30 centimeter brett och långt. 

Ny bänkskiva

Du kan köpa bänkskivor i trä hos byggvaruhusen för bara några hundralappar per meter. Eller så väljer du laminat och kommer undan ännu billigare. Vill du byta i hyresrätt får du räkna med att fråga om lov och att bekosta den själv, samt att du får inte ta med den när du flyttar då det blir en del av den fasta inredning så spendera inte för mycket.

Har du redan en träbänkskiva kan du välja att slipa upp skivan och olja in den för ett nytt utseende. Det går också att färga in bänkskivan för att få den mörkare eller ljusare. 

Måla köksluckorna

För att få helt släta luckor behöver du professionell målarhjälp, proffsen kan nämligen sprejlackera luckorna. Men är du duktig med en roller kan du testa att måla luckorna själv. Var nogrann med underarbetet för att få ett gott slutresultat. Målar du luckorna i en hyresrätt måste hyresvärden godkänna det och färgen du använder.