Att vandra runt i Linköping har varit riktigt härligt, och extra bra var det att jag har en vän som bor här och till viss del kan guida mig runt lite. Vi spenderade nästan hela dagen med att vandra runt i denna mysiga stad, och dessa var några av mina favoriter runtom i staden, vad gäller byggnader och parker etc.

Linköpings gotiska domkyrka

Domkyrkan i Linköping får du inte missa om du är på besök i staden. Den är riktigt mäktig både att se på utifrån och inuti. Kyrkan, som tillhör stilen gotisk arkitektur, är hela 107 meter hög mätt upp till dess högsta torn. Kyrkan ligger mycket centralt på S:t Persgatan mitt emot Linköpings slott. Efter Uppsalas domkyrka är den näst störst av sitt slag i Sverige. Kyrkan invigdes redan på 1100-talet. 

Min vän berättade att de flesta som gick/går i skolan i Linköping och Norrköping och andra närliggande städer har besökt kyrkan, och att den därför inte upplevs som så märkvärdig av dem. För mig, som aldrig har sett en sådan kyrka, var det dock riktigt häftigt.

Bebyggelsen i gamla Linköping

Precis som många andra städer har Linköping en äldre del av staden, som ofta kallas just för ”gamla stan”. Här är bebyggelsen riktigt intressant. De flesta husen är låga, söta och bygga i trä. Dessutom används många av dem fortfarande, till exempel som museer eller små butiker.

Det här var nog min favoritdel av staden – det kändes som man befann sig i någon saga skapad av Astrid Lindgren.

Linköpings universitet

Linköpings universitet består inte av en sammanhängande bebyggelse, men de allra flesta utbildningar är inhysta i campus Valla. Denna bebyggelse kanske inte är så häftig i sig, men med tanke på hur många som studerar vid Linköpings universitet (ca 26 000 personer) är det ändå ganska häftigt. De som inte studerar vid campus Valla utbildar sig till exempel på campus i grannstaden Norrköping.

Övriga bebyggelser och platser

Några andra tips på bebyggelser och platser i Linköping är följande: det gula stadshuset i centrum, Linköpings slott mitt emot Domkyrkan, gamla vattentornet, Stora torget och de mer moderna bebyggelserna Linköpings stift- och landsbibliotek samt Saab arena. En park som är fin att besöka är Trädgårdsföreningen som ligger centralt i staden.

I det stora hela är Linköping definitivt en fin stad som jag skulle säga är värd att besöka – här finns både nytt och gammalt och alltså något för alla olika smaker och stilar.