Idag är jag i Linköping. Det är en söt stad, där det bor ca 150 000 människor. Ja, jag har gjort lite research och kollat siffror. I Stockholm bor det ungefär 900 000, och i Malmö drygt 300 000. Göteborg har jag varit så lite i, så jag har ingen riktig uppfattning om hur stort det är, eller känsla av hur staden känns. Men som halva Malmö alltså, eller en sjättedel av Stockholm. Halvstort, halvlitet. Kanske lagom stort?

Arbetsgivare

När jag ändå googlade runt kollade jag vad det finns för arbetsgivare här. Jag vet, det är att gå händelserna i förväg. Det är bara kanske att jag ska flytta hit och plugga, och det är ju inte som att jag måste bo kvar här sen ändå, om det nu blir av. Men man kan ju kolla.

Linköping verkar ha lite av varje. Industri, handel, offentlig sektor, tjänstesektor. Det finns ett universitetssjukhus också, det tycker jag känns tryggt. Saab är de som har flest anställda, med nästan 5000. Andra stora arbetsgivare är kommunen, landstinget, Ericsson, ISS och Cloetta.

Jag kollade på en annan lista också, med de företagen som omsätter mest. Saab är störst där med, tvåa är Toyota och trea är Siemens. Visste faktiskt inte att det fanns så mycket industrijobb i Linköping. Arbetslösheten verkar vara ungefär som i resten av landet, inte helt bra, men inte katastrof heller. Om det är en stad som har högre än genomsnittet känns det som ett dåligt tecken, men Linköping klarar sig.

Linnköpings universitet

Universitetet är en ganska stor arbetsgivare också. Inte konstigt med tanke på att man har över 27 000 studenter. Det är ett av de största universiteten i Sverige. Frågan är om det är bra eller dåligt om man ska gå där. Kanske bra om det finns många som är bra på sitt ämne, det måste vara mer snålt med lärare inom varje område ju mindre universitetet är? Och säkert bra studentliv när det finns så många studenter. En femtedel av alla som bor där är studenter. Fast just den delen brukar väl inte vara ett så stort problem, fått för mig att studenter är väldigt bra på att fixa fester.

Utbildning och forskning

De har utbildningar i typ allting: medicin och vård, teknik, naturvetenskap, humaniora, beteendevetenskap, samhällsvetenskap och utbildningsvetenskap. Så man kan läsa till i stort sett alla yrken som kräver högskoleutbildning. Man kan läsa fristående kurser också, i olika ämnen som man är intresserad av, och ta en akademisk examen. Vet inte om man kan ha sån examen till nåt mer än att visa att man läst en massa poäng, fast det låter ju tjusigt att vara kandidat eller magister.

De har fem områden som regeringen bestämt att de ska satsa på. Eller rättare sagt har väl regeringen sett till att de fått pengar så de kan satsa på det, men det är ju ungefär samma sak. Tror inte de hade nåt emot att få mer forskningspengar i alla fall. Områdena är: transportforskning, IT och mobil kommunikation, e-vetenskap, materialvetenskap, och säkerhet och krisberedskap. Kanske inte precis mina områden, lite för mycket av teknik och naturvetenskap för mig.