Stockholm är enligt John Bergh en stad i blomstrande mångfald som bjuder på toppklassiga kulturupplevelser

Kultur-och resebloggaren John Bergh har upplevt en bra bit av världens alla hörn under sitt antal resor som präglat större delen av hans senaste tolv levnadsår.  Hans nyfikenhet på världen har givit oss en intressant och spännande inblick i det inte alltid så vardagliga vardagslivet han levt i diverse städer och länder runt om i världen. Under denna vecka har vi genom bloggen, fått följa honom på ett kärt återbesök i hemstaden Stockholm där han den här gången återupplevt studentlivet samt varit en ivrig besökare på några av stadens – enligt honom själv – bästa museum.

Jag vet inte om folk är medvetna om vilket otroligt utbud av museum som finns i Stockholm” Skriver Bergh i museum-guiden som han nyligen publicerat på sin blogg – en plattform han använder för att dela sina reseupplevelser med världen. På en topp-fem-lista ligger Fotografiska högst upp som det absoluta måste-besöket om du befinner dig i Stockholm. Han skriver om hur få andra fotoutställningar i världen låter dig ta del av en sådan unik och betydelsefull blandning fotoutställningar från några av de mest fascinerande fotograferna. Till råga på allt får det hela upplevas i en luftig och fantastiskt tilltalande miljö från vilken du kan skåda en av Stockholms vackraste utsikter ut mot Djurgården.

Nedan på listan ligger Hallwylska Museet som enligt Bergh är något av en bortglömd pärla I Stockholm City. I blogginlägget beskriver han hur man blir kastad rakt in i 1800-talets överklassmiljö så som den såg ut i hemmet för familjen Hallwyl – den familj vilken hela museet bygger på. ”Det är ett något annorlunda och väldigt spännande museum-koncept att få komma så pass nära inpå en familj och deras hem så som de en gång levde under 1800-talet.” Uttrycker sig Bergh.

Bloggaren är noga med att även uppmärksamma Naturhistoriska Riksmuseet som ett måste att besöka. Han skriver om sin säkert tjugonde gång som besökare på detta magnifika museum som inte bara bjuder på en ytterst lärorik resa från tidenars begynnelse till nutid, utan även en museum-miljö som gestaltar det hela i toppklass. ”Dessutom är det helt gratis” Skriver han.

Utöver ett antal efterlängtade besök på Berghs favoritmuseum väntade även en nostalgisk visit på Stockholms Universitet där han själv varit elev för närmare femton år sedan. Bergh beskriver hur det var där som han verkligen hade formats som person. ”Jag fick syssla med det jag älskade och träffade människor precis i min smak – och det tack vare denna plats.” skriver han i sitt senaste blogginlägg. Ett återbesök hade försäkrat Bergh om att universitetet fortfarande bjöd på samma fartfyllda studentliv som han själv fått uppleva på sin tid. ”Det finns någon sorts unik dynamik och öppenhet här som präglas av en sådan bred och härlig skara människor, inte bara från Sverige utan hela världen. Jag kan inte annat än rekommendera det till dig som vill uppleva denna magi.” avslutar han inlägget med.

Bergh Sammanfattar sina Stockholmsäventyr som en kulturell festmåltid med sockrad nostalgi och man kan inte annat än spänt vänta på i vilken del av världen han ska dyka upp härnäst.